Ahoj Tom !   « -1 den Dnes je 17.5., svátek má  Sv. Paschal Baylon   +1 den »    
  Nejčtenější
Čeští a moravští svatí patroni
Poutní místa
Pomocníci v nouzi
Svaté děti
Růženec
Korunka
První soboty
Úryvky
Seznam papežů
MP3, Videoklipy
Srdce Ježíšovo
Poutníci - fotky
Mravenci
TV Medjugorje, LurdyFatima online
SVATÍ NA KARLOVĚ MOSTĚ
Novéna k svatému Charbelovi
Otevřít Bibli >>

Všechny prosby o modlitbu...                    

   Přidat prosbu   

matka : Prosim modlitbu za pokoj v rodine , pozehnanie pre deti a vnukov Bohu vdaka
Za to se modlím
matka : Prosim za pokoj v rodine a Boziu ochranu od zleho za stastnu cestu a navrat pre rodicov Bohu vdaka
Za to se modlím
Peta : Prosím o modlitbu za vyléčení mě milované maminky a její dobře zdravi,aby tu s námi ještě dlouho ve zdraví byla.Dekuji
Za to se modlím
Bohuznáma : Prosím o modlitby za zajtrajšie dobré výsledky od lekára nech som zdravá Bohu vďaka
Za to se modlím
Eva : Prosím o modlitby za moje uzdravenie a Božiu pomoc. PBZ
Za to se modlím
Matka : Moc prosím o modlitbu za sťastny porod vnuka. Dekuji
Za to se modlím
Michaela : Prosím o modlitbu za úspešné zvládnutie štátnic pre mňa, moju sestru Ivanu a ostatných štátnicujúcich, za potrebný pokoj, múdrosť a dobrú pamäť, taktiež za skúšajúcich a správne rozhodnutie pri výbere budúcej práce. Ďakujem veľmi pekne. PBZ.
Za to se modlím
Z. Volovecká : Prosím drahý Ježíši,ať má moje dcera zdravé tělo ať zmizí ta kalcifikace ať má zdravé srdce a cév í systém a plíce a celé tělo i mysl ať všechna uřknutí,kletby co seslali,sesílají a budou sesílat na ni nebo na její děti vždy zničí tvá přesvatá moc,ať veškeré neduhy se odvrátí od ní a jejích dětí a manžela a ať její rodinu provází od teď navždy dlouhý a šťastný a spokojený život Ježíši prosím -ochraňuj už mají v rodině pohodu a radost a šťastný zdravý dlouhý život prosím Ježíši Zuzanka ,Alešek a Anetka a Ondra jako rodina i jejich další generace Ježíši.Komploty a intriky a neštěstí a smůlu od nich drahý ježíši i úklady od zlých lidí odvrať vždy od této rodiny pryč Ježíši ať jim tito lidé nemohou škodit ,protože se už naškodili dost ,my těmto lidem odpouštíme i přes to zlé co je v nich jim přejeme jen dobré ,ať je om zpytují své svědomí a uvědomují si ,že škodili a byli na naši rodinu zlí ať se tak stane a zlo které na naši rodinu sesílali se v dobré obrátí ať nemohou už žádné komplety a intriky jejich nám ubližovat ať si uvědomí svou špatnost ať je to kdokoliv,přesto jim nepřejeme nic zlého.My jsme každý z nás hříšní lidé,nikdo na světě není bez viny-odpusť nám hříšným litujeme svých hříchů ,mně to mrzí odpusť mi Ježíši hřích jak jsem se chovala ke svým rodičům prosím ,lituji toho Ježíši,ať odpočívají mí rodiče v pokoji.Dej mi milí Jeżíši zdravý rozum a dar ať nemusím na žádnou hospitalizací ani operací a nech mě žít prosím bez trápení ještě pár let ať vidím svá vnoučata a ještě si užiju alespoň i pravnoučate to samé mému muži.Vím ,že ty jediný drahý Ježíši vyslyšíš mé prosby dej ať dcera a Alešek a Ondra mají zdravé tělo i ducha ať se jim vždy vyhnou nemoci a neduhy a radost a štěstí jejich rodinu dlouhý život do 90 let každému dopřej Ježíši Vždy provázejí ,vím že Ježíši kdo prosí k tobě tyvždy prosby Drahý Ježíši vyslyší prosím za celou rodinu za Zuzanku Aleška,Anetku, Ondru a nás seniory Zuzanu a
Za to se modlím
Tom : Prosím o modlitbu za duši dnes zemřelého Václava.... Děkuji vám Tom
Za to se modlím
mama : "Prosím o modlitbu za svoje deti a vnúčatá.PHZ
Za to se modlím
Alena : Prosím o modlitby za manžela, aby sa oslobodil od svojej pôvodnej rodiny. Veľmi ho využívajú. Namiesto poďakovania mu nahresia.
Za to se modlím
Veronika : Veľmi prosím o modlitbu pri nesmierne náročnej skúške v utorok, a celkovo v skúškovom období. Veľmi ťažko sa mi bojuje so sebou o disciplínu pri učení. Vďaka!
Za to se modlím
Eva : Prosba o modlitby za nájdenie zamestnania. PBZ. Ďakujem
Za to se modlím
Eva : Prosím o modlitby za vyriešenie ťažkej situácie. Ďakujem
Za to se modlím
Eva : Prosím o modlitby za uzdravenie a božiu pomoc. Prosím nech mi dobre dopadne kontrola u doktora. Ďakujem
Za to se modlím
Alena : Milé spoločenstvo, prosím Vás o modlitbu za úspešnú prezentáciu prednášky, ktorú musím absolvovať, nech Pán zošle svojho ducha svätého, aby ma naplnil ON sám svojim pokojom, ucelenými zoradenými myšlienkami, aby cezo mňa sám duch svätý hovoril. PBZ. Alena
Za to se modlím
Eva : Prosím o modlitby za vyriešenie ťažkej situácie. Prosim za uzdravenie a božiu pomoc. Prosím nech sa mi vráti zrak do pravého oka. Nech sa mi vráti hnedá farba. Ďakujem
Za to se modlím
Eva : Prosím o modlitby za moje uzdravenie a božiu pomoc.Prosim za moje uzdravenie zraku. Prosím nech sa mi vráti zrak do pravého oka. Nech sa mi vráti hnedá farba. Ďakujem
Za to se modlím
: prosba o opravu: »20.5. Bemardin Senensis opravit na Bernardin Senensis Děkuji.
Za to se modlím
Kateřina : Prosím aby můj syn Matyáš byl přijat na Střední školu, kde skládal přijímací zkoušku. Modlím se za něj a prosím modlete se společně se mnou.
Za to se modlím
Ondřej : Milí bratři a sestry, moc vás prosím, abyste se připojili k modlitbě za duchovní i tělesné uzdravení mé nemocné matky, která je ve vážném stavu v nemocnici. Děkuju...
Za to se modlím
Prosebnice : Moc prosím o modlitbu za šťastný porod bez komplikací a za dar zdraví pro všechny. Děkuji.
Za to se modlím
Bohuznáma : Prosím o modlitby za moje uzdravenie pomoc ochranu Matky Božej Bohu vďaka
Za to se modlím
Veronika : Prosím o modlitbu za získání dobrého zaměstnání, za uzdravení těla, ducha a duše pro mě a pro moji maminku, za osvobození od všeho zla a za Boží vedení, ochranu a požehnání!!! Děkujeme.
Za to se modlím
Martina : Prosím o modlitbu za milovaného otecka Pavla, ktorý má dnes narodeniny a bola mu diagnostikovaná vážna nemoc.Nech ho Pán žehná a uzdraví.
Za to se modlím
Ľubica : Moja milí v modlitbách spojení priatelia! Chcem Vás veľmi krásne poprosiť o modlitby za všetkých cestujúcich do zahraničia za prácou - aby sa vždy bezpečne, šťastne a hlavne bez nehôd vždy vrátili živí a zdraví domov. PBZ
Za to se modlím
Silvia : Za Mateja, operáciu zajtra, za uzdravenie. Pocite ie Božieho uzdravenia, pritomnosti
Za to se modlím
Eva Mária : Prosím o modlitbu za Otce Pavla A. (za uzdravení na těle i duši a pozdvižení se z duševní tíže v tomto svém stavu nemoci) a prosím i za osvětlení potíží v naší komunikaci a požehnanou vzájemnou pomoc! Prosím i za jeho příbuzné a dobré vztahy s nimi. Prosím i za sebe o trpělivost s nesením této situace, neb mne to celé velice trápí...
Za to se modlím
Mária : Prosím o modlitby za môjho kocúra Louisa, aby mal úplne zdravú svoju prednú ľavú labku a bol úplne zdravý a šťastný.
Za to se modlím
Mária : Prosím vás o vrúcne modlitby za syna Stana aby sa vymanili z kliatby a všetko zlo nech ho opustí pane môj pomôž mu aby jeho žena našla cestu viery a lásky amen
Za to se modlím
Další

  Vyhledávání





  Škapulíře
Zveřejněno : 2007-07-13 19:25:08
Přečtení : 18660
     Zdrojem textu je sešit, který nalezl pater Pražan pohozený až na horním kůru. Vlastně nejde ani o klasický sešit, ale o složku průklepových papírů formátu A5 s textem na jedné straně každého listu zašitých v přehnutém listě růžového kartonu.
Na titulní straně je razítko zobrazující Pannu Marii s Ježíškem asi dvou až tříletým, razítko na zadní straně desek pak zobrazuje Ježíška snad deseti či dvanáctiletého řezajícího rámovou pilou trám. Všechno je to v červeném obalu na sešity, stejný jsem měl na základní škole na žákovské knížce, takže mi to i jako žákovská připadalo, ale tento sešit nese pojmenování ŠKAPULÍŘE.

      A kdo ví přesně, co to jsou škapulíře, ať zvedne ruku! Já to nevěděl a tak jsem celý sešit přibližně dvakrát přečetl a to, co je uvnitř napsáno, vám ve stručném přehledu nabízím.
O škapulířích všeobecně

Pojem a původ


     Slovo ŠKAPULÍŘ je původu latinského a je jím pojmenována část řeholního roucha splývajícího vpřed i vzad dolů z ramen.Nosí jej někteří řeholníci přes svrchní šat.

     Škapulíř povstal ze zvyku, dle něhož řeholníci užívali při práci zástěry,aby si svůj oděv zachovali čistý pro bohoslužebné úkony. Byl znakem práce a poslušnosti a stal se součástí řádového oděvu.

     V pozměněné formě dávali řády věřícím zmenšený škapulíř jako znamení spojení a podílu na duchovních pokladech a milostech.


Látka, barva a podoba.

     Škapulíř se skládá ze 2 čtvercových, nikoli kruhových nebo oválných, kusů tkané vlněné látky,které jsou spojeny tkaničkami. Jeden splývá na prsou, druhý na zádech, tkaničky spočívají na ramenou. Oba kousky látky musí být zhotoveny výhradně z ovčí vlny, avšak výšivky či jiné zdobení mohou být z jiného materiálu, rovněž tkaničky mohou být z jakékoli látky a jakékoli barvy. Pouze červený škapulíř - Utrpení Páně - musí mít červené vlněné tkaničky.

Rozeznáváme pět jednotlivých škapulířů, jejich spojením pak vzniká jeden pětinásobný.

bílý - škapulíř nejsvětější Trojice

modrý - škapulíř Neposkvrněného Početí

hnědý - škapulíř Panny Marie Karmelské

černý - škapulíř Panny Marie sedmibolestné

červený - škapulíř utrpení Páně a nejsvětějších srdcí Pána Ježíše a Panny Marie.


Význam a výhody

     Každý škapulíř přivtěluje věřící, kteří jej nosí k řádu, jemuž náleží a zprostředkovává mu podíl na všech modlitbách, mších sv., sv. přijímáních, pracích a všech dobrých skutcích, které se konají v klášterech oněch řádů. Věřící přijímající škapulíř je rovněž i novým členem bratrstva nositelů škapulíře. Získává tím nejen právo k dosažení odpustků, bratrstvům propůjčených, ale i podíl na dobrých skutcích všech věřících, kteří skrze škapulíř k tomuto bratrstvu náležejí. Touto milostí je obdařen nejen v životě, ale i po smrti v očistci. Míra našeho užívání je pak mírou účasti na milostech celého bratrstva. Nošení škapulíře a uctívání jeho tajemství sjednává milosti potřebné k vedení bohumilého života a k šťastnému dosažení věčného spasení.

     Kdo nosí škapulíř, stojí pod zcela zvláštní ochranou Panny Marie a je obdařen hojnějšími milostmi než jiní lidé, ochotněji mu pomáhá v pokušeních, strastech a útrapách.

     Každý může získat plnomocné odpustky v den oblečení škapulíře, když se vyzpovídá a přistoupí ke stolu Páně. Kdo je oblečen do škapulíře, může v hodině smrti získat plnomocné odpustky, když se vyzpovídá a přijme Tělo Páně, nebo alespoň vzývá nejsvětější Jméno Ježíš ústy či aspoň v srdci.

     První čtyři škapulíře mohou přinést tzv. odpustky zastavení, v určité dny udílené za návštěvu římských kostelů. Některá bratrstva je mohou získat i mimo Řím.


Podmínky k dosažení výhod a odpustků

     Podmínka první: Splnomocněný kněz škapulíř předepsaným způsobem posvětí a oblékne jej věřícímu! Toto posvěcení a oblečení je platné na celý život. Ten kdo již jednou přijatý škapulíř přestane z jakýchkoli příčin krátkodobě nosit, pozbývá sice na tu dobu odpustky, ale může jej znovu začít nosit bez nového svěcení a oblékání.

     Podmínka druhá: Věřící škapulíř neustále nosí dle stanovených pravidel! Škapulíř mohou nosit věřící jakéhokoli věku, tedy i malé děti. Škapulíř musí věřící nosit ve dne i v noci, ve zdraví i v nemoci a zvláště v hodině smrti. Na chvíli a z rozumného důvodu, např. při koupání a mytí, jej lze odložit. Kdo nenosí škapulíř celý den, ztrácí pro ten den odpustky. Navíc je třeba nosit škapulíř přes krk, aby přední díl byl na prsou a druhý na zádech. Není však nutné nosit škapulíř přímo na těle, stačí pod svrchním šatem. Rovněž je dovoleno mít škapulíř na těle v pouzdře, aby se déle zachoval. Obnošený se spálí a nahradí novým, který již nemusí být posvěcen. To platí i pro případ ztráty.

     Kromě svěcení a oblečení škapulíře a jeho ustavičného nošení se nevyžaduje k účasti na milostech a výsadách nic jiného! Porušení škapulířových povinností není hřích a není nutné se z něho zpovídat.


Pateronásobný škapulíř

     Jako je možná sounáležitost s více bratrstvy a užívání jednotlivých výsad, tak je možné i nošení více škapulířů. V případě sounáležitosti se všemi bratrstvy je možné nosit i tzv. pateronásobný škapulíř, který sestává z pěti skutečných od sebe oddělených spojených dvojitou tkanicí z červené vlny.. V tom případě se složí jednotlivé kousky tak, aby při položení na sebe byly vidět dolní okraje každého z nich. Kousky jsou vzájemně spojeny pouze na horním okraji. Bílý škapulíř je umístěn nahoře, aby na něm byl viditelný modročervený kříž, nejspodnější je červený škapulíř, avšak s nezakrytými obrázky ukřižovaného Spasitele a přesvatých srdcí Ježíše a Marie.


Náhradní medailka

     16. prosince 1910 dovolila svatá Stolice věřícím řádně oblečeným do jednoho nebo více škapulířů nosit místo vlněných čtverců jedinou kovovou medailku. Ta musí mít na líci obrázek božského Spasitele s nejsvětějším Srdcem. Na rubu jakýkoli obrázek P. Marie. Je třeba ji nosit neustále u sebe. Ve spánku je dovoleno ponechat řetízek s medailkou v šatech nebo ji položit k sobě, pokud ji nemáme přímo na krku. Medailka nahrazuje jakýkoli z malých vlněných škapulířů. V případě její ztráty je třeba si nechat posvětit novou. Smí ji nosit jen ten, kdo byl platně oblečen do těch škapulířů, které má medailka nahradit. Kdo chce nosit medaili, musí se nejdříve do příslušného škapulíře nechat obléci. Medailku světí jen kněz s právem světit škapulíře. Dosahujeme s ní všech odpustků a milostí jako se škapulíři, místo kterých ji nosíme.



O jednotlivých škapulířích zvlášť

O škapulíři nejsvětější Trojice

     Původ tohoto nejstaršího škapulíře je dán zjevením, které měl sv. Jan z Mathy r. 1193 v kapli arcibiskupa pařížského, když obětoval svou první mši svatou. Tehdy spatřil anděla v bílém rouše s červenomodrým křížem na prsou vztahujícího ruce nad hlavami dvou otroků. Jeden vypadal jako křesťan, druhý jako pohan. Novosvěcenec z toho vyvodil pro sebe úkol vykupovat zajatce z moci nevěřících.
Aby uvážil vůli Boží zvolil si nejprve život poustevníka, v lese biskupství meauxského se potkal s jiným poustevníkem, sv. Felixem, knězem s nímž společně sloužil Bohu v poustevně bděním, postem a modlitbou. Při jednom jejich rozhovoru u studánky vyšel z lesa jelen s červenomodrým křížem mezi parohy. Sv. Felix se divil tomu jevu a Jan mu vyprávěl o zjevení ze své první mše svaté.

Oba se vypravili do Říma k papeži Innocenci III. Papež měl 28. ledna 1198 při mši svaté u sv. Jana v Lateráně stejné zjevení jako Jan z Mathy, poznávaje Boží vůli, schválil úmysl obou světců a uložil jim založení řádu na vykupování zajatců k uctění nesv. Trojice a předepsal jim bílé roucho s červenomodrým křížem na prsou. Řád trinitářů odvozený od slova Trinitas = Trojice. Škapulíř ve stejných barvách získali členové bratrstva nejsv. Trojice. Bílá představuje slávu Boha Otce, modrá utrpení Boha Syna a červená lásku Ducha Svatého. Úkolem bratrstva v dnešní době je oslava Boží Trojice.


O škapulíři neposkvrněného Početí

     Modrý škapulíř zavedla a rozšířila ctihodná sestra Voršil Benincasa, zakladatelka řádu theatinek v Neapoli(1547-1618). Na Hromnice r. 1617 spatřila Pannu Marii v bílém rouchu, přes který měla modrý plášť. Zástup stejně oděných panen doprovázel Matku Boží, držící na loktech Ježíška. Panna Maria promluvila k řeholnici: "Voršilo, buď dobré mysli, přestaň vzdychati, tvá žalost se promění v radost, dej pozor co ti můj a tvůj Ježíš, jehož chovám v náručí řekne."

     Na to oznámil Pán Ježíš Voršile svou vůli:

     "Chci abys vystavěla poustevnu, v níž by po způsobu poustevnickém žilo 33 panen oděných jako moje matka." Zároveň přislíbil Ježíš všem, které si tento druh života vyvolí a podle stanoveného řádu v poustevně budou žít, mnoho zvláštních milostí a vzácných darů. Ctihodná Voršila prosila pak vroucně Božského Spasitele, aby ráčil udělit všechny tyto milosti také osobám ve světě, které by neposkvrněnu Pannu vroucně ctily, čistotu sobě přiměřenou zachovávaly a malý jasně modrý škapulíř nosily. Její prosba došla vyslyšení. Ihned uzřela množství andělů, kteří po celém světě rozdávali modré škapulíře.

     Od té chvíle ctihodná Voršila zhotovovala modré škapulíře a dávala je mezi věřící. Papež Klement X. udělil theatinům, jež vedli duchovní správu v poustevně, moc světit malé modré škapulíře neposkvrněného Početí a věřící do nich oblékat. Kdo přijímá modrý škapulíř, dává najevo snahu uctívání tajemství neposkvrněného Početí, líbit se Panně Marii čistotou srdce a modlit se zvláště na obrácení hříšníků.



O škapulíři Panny Marie Karmelské

     Tento škapulíř je nejproslulejší, má svůj původ ve zjevení, jehož se dostalo bl. Šimonu Stockovi, generálu řádu karmelitánů.
     Šimon se narodil r 1164 v Anglii. Již od dětství měl lásku k samotě a touhu po pokání. Už ve 12 letech začal bydlet v dutém dubu, kde měl i kapličku s křížem a obrázkem P. Marie. Tak žil 20 let. V roce 1196 na rozkaz Matky Boží vstoupil do řádu karmelitánů. Pak odcestoval do Palestiny, ubytoval se na hoře Karmelu a žil tam 6 let. Po návratu do vlasti byl pro své vlastnosti zvolen generálem řádu.

     16. července 1251 v Cambridge se mu zjevila nejblahoslavenější Panna Maria s velkým zástupem andělů a podávala mu škapulíř hnědé barvy se slovy: "Vezmi, milý synu, tento škapulíř tvého řádu, odznak mého bratrstva, pro tebe a všechny karmelitány zvláštní znamení milosti. Kdo v něm umře, nezakusí věčného ohně. To je znamení spásy, svatá ochrana v nebezpečenstvích, záruka pokoje a věčné úmluvy."


     Krátce po založení bratrstva měl Šimon možnost se přesvědčit o účinnosti nového škapulíře. Jeho tajemník, Petr Swanigton o tom vypráví takto:

     "Na cestě do Winchestru k nám přijel tryskem děkan kostela sv. Heleny Petr Lynthon a prosil Otce, aby s ním pospíšil zaopatřit jeho bratra Waltra, který byl raněn v souboji, ale nechtěl o Bohu nebo svátostech ani slyšet, neboť to byl člověk domýšlivý, opovážlivý a svárlivý a svátostí si nevážil a na domluvy odpovídal: "Jsem zavržen, ty ďáble, musíš mě pomstít!"

     Když jsme k němu přišli, byl v bezvědomí, Šimon je požehnal svatým křížem, oděl škapulířem a modlil se za nešťastného. Když se umírající na chvíli vzpamatoval, mluvil už rozumně, požehnal se a litoval své hříchy: "Ó já bídný, chvěji se před pekelným ohněm. Hříchů mám více nežli je písku v moři. Bože smiluj se nade mnou. Milý otče, pomozte mi, abych se mohl náležitě vyzpovídat!"

     Odešel jsem do jiného pokoje a děkan mi vypravoval, že když se o samotě modlil za zatvrzelého bratra, uslyšel třikrát za sebou hlas říkající: "Petře vstaň, vyhledej mého sluhu Šimona, je právě v krajinské třídě a přiveď ho sem!" Protože byl sám, domníval se, že je to hlas z nebe a uposlechl. Jel s vírou, že otce nalezne a také ho nalezl."

     Raněný Walter se vyzpovídal a v osm hodin skonal. Po smrti se zjevil bratrovi a oznámil mu, že skrze přímluvu nebeské Matičky a skrze škapulíř unikl nástrahám ďábelským a je mu dobře. Petr Lynton oznámil vše biskupovi, ten záležitost předložil své radě, poté byl tázán Šimon o moci škapulíře. Šimon událost vypravoval a potvrdil podpisem a pečetí. Petr Lynton potom vystavěl klášter karmelitský.
     O 70 let později se zjevila Panna Maria papeži Janu XXII., doporučila mu řád karmelský a slíbila, že chce pomáhat duším jeho členů a členů jeho bratrstva také v očistci, že je chce těšit a co nejdříve, jmenovitě v sobotu po jejich smrti, z očistce vysvobodit. Jan XXII. uveřejnil tuto milost v bule z 3. března 1322. Je to tzv. výsada sobotní, neboli druhá milost pro ty kdo nosí karmelský škapulíř, ovšem se splněním dalších dvou podmínek. Zachovávání čistoty přiměřené svému stavu a každodenní modlitba malých hodinek ke cti nejblahoslavenější P. Marie (kněžím platí povinný breviář).

     Na škapulíř P. Marie Karmelské ani na žádný jiný škapulíř nebo náhradní medailku však nelze hledět jako na nějaký zázračný amulet, opovážlivě na něj spoléhat a žít život v hříchu a nepravostech a odmítat všechna vnitřní napomenutí. Neboť zvláštní ochrana rodičky Boží spočívá v tom, že Panna Maria svou přímluvou u Boha vymůže členům škapulířových bratrstev, aby se varovali těžkých hříchů a setrvali v dobrém, případně při odchýlení od správné cesty se upřímnou lítostí a pravým pokáním s Bohem smířili.


O škapulíři Panny Marie Sedmibolestné

     Náleží k řádu servitů, tj. služebníků Panny Marie, který založilo sedm zbožných a vznešených mužů Florencie na hoře Senario na velký pátek 25. března 1239, kteří pohrouženi v rozjímání spatřili Pannu Marii sestupovat z nebe s velkým počtem
andělů. Někteří nesli nástroje mučení, jiní řeholi sv. Augustina, jeden nesl palmovou ratolest, jiný štít s nápisem: SLUŽEBNÍCI MARIINI. Poslední černý šat. Panna Maria jako bolestná i láskyplná matka podala mužům toto roucho i řeholi sv. Augustina a pravila: "Přijměte toto roucho i tuto řeholi, kterou máte zachovávat, abyste rozjímáním nad utrpením mého Syna a mými bolestmi pracovali pod názvem SLUŽEBNÍCI MARIINI ke svému vlastnímu zdokonalení a k posvěcení celého světa. abyste mohli jedenkráte přijmout palmu života věčného.

     Tím vznikl řád servitů a v roce 1255 dosáhl schválení od papeže Alexandra V. a rozdáváním černých škapulířů pak i bratrstvo Sedmibolestné Matky Boží!


Podle zjevení učiněného sv. Alžbětě (není napsáno které), přislíbila Panna Maria všem, kdo uctívají její bolesti čtyři základní milosti:
- milost vykonat před smrtí pravé pokání za spáchané hříchy

- milost zvláštní pomoci Pána Ježíše ve všech pokušeních zvláště v hodině smrti

- milost daru velké pobožnosti k utrpení Spasitele a odměny v nebi

- milost předání ctitele bolestí Mariiných rukám božské Matky, aby s nimi jednala podle libosti a vyprosila jim všechny potřebné milosti.


O škapulíři umučení Páně a nejsvětějších srdcí Pána Ježíše a Panny Marie

     Tento škapulíř je nejmladší, vznikl v 19. století v kongregaci založené sv. Vincencem z Pauly, nazývané též lazarité, neboť obdrželi dům sv. Lazara jako hlavní středisko kongregace.

     Jedna ze sester ženské kongregace založené rovněž sv. Vincencem, její jméno se neuvádí, měla 26. července 1846 vidění, v němž Pán Ježíš drží v pravé ruce červený škapulíř na dvou vlněných červených tkanicích.. Na jedné straně škapulíře byl vyobrazen ukřižovaný spasitel s nástroji umučení dole pod křížem. Kolem kříže byla slova: "Svaté utrpení našeho Pána Ježíše Krista, zachraň nás!" Na druhé části škapulíře byly obrázky nejsv. srdcí Ježíše a Marie a nad nimi se vznášel kříž. Kolem tohoto vyobrazení byl nápis: "Svatá srdce Ježíše a Marie, ochraňujte nás!"

     Ctihodná sestra poznala přání božského Spasitele, aby věřící škapulíř nosili na stálé připomnění jeho svatého umučení a jeho vřelé lásky k lidem a oblékali se v lásku k jeho utrpení a k utrpení vlastnímu.

     Toto zjevení se opakovalo vícekrát a o svátku povýšení Sv. Kříže slyšela řeholnice z úst Spasitelových i potěšující slova: "Všichni, kdo tento škapulíř nosí, obdrží každý pátek veliké rozmnožení víry, naděje a lásky.

     Generál lazaritů v červnu 1847 v Římě sdělil vše papeži Piu IX. a ten výnosem ze dne 25. června 1847 udělil kněžím lazaristům plnou moc tento škapulíř světit a věřící do něho oblékat a dne 21. března 1848 oprávnil generála řádu udílet tuto plnou moc každému knězi. Podle nejnovějšího výnosu z r. 1933 tuto plnou moc uděluje jen kardinál penitenciář v Římě (kardinál, který může snímat církevní tresty).

     Škapulíř musí být z červené vlněné látky s obrazem ukřižovaného Spasitele a nástroji mučení na jednom kusu a s obrazy nejsv. srdcí Ježíše a Marie na druhém kusu, tyto dva obrazy jsou bezpodmínečně nutné. Kdo tento škapulíř nosí má zvláště uctívat přehořké utrpení Páně a nejsv. srdcí Pána Ježíše a Panny Marie.


Co dodat na závěr? Nevím zda si mohu dovolit vyjádřit svůj názor, ale myslím si, že k oblečení kteréhokoli škapulíře je třeba vedle pevné víry i velké odhodlání k sebekázní. To zda ji někdo má nebo nemá si musí odpovědět každý sám, na druhou stranu se k pomoci Boží můžeme obracet i při mnohem méně závažných rozhodnutích než zda se v životě podobat řeholním osobám a usilovat o část podílu na duchovních pokladech a milostech jim uděleným.

Přepsal jsem zhruba to nejdůležitější z toho, co jsem na 26 stránkách v "žákovské knížce" našel, další podrobnosti získáte jejím osobním přečtením. Bude u patera Pražana.