Ahoj Tom !   « -1 den Dnes je 17.5., svátek má  Sv. Paschal Baylon   +1 den »    
  Nejčtenější
Čeští a moravští svatí patroni
Poutní místa
Pomocníci v nouzi
Svaté děti
Růženec
Korunka
První soboty
Úryvky
Seznam papežů
MP3, Videoklipy
Srdce Ježíšovo
Poutníci - fotky
Mravenci
TV Medjugorje, LurdyFatima online
SVATÍ NA KARLOVĚ MOSTĚ
Novéna k svatému Charbelovi
Otevřít Bibli >>

Všechny prosby o modlitbu...                    

   Přidat prosbu   

matka : Prosim modlitbu za pokoj v rodine , pozehnanie pre deti a vnukov Bohu vdaka
Za to se modlím
matka : Prosim za pokoj v rodine a Boziu ochranu od zleho za stastnu cestu a navrat pre rodicov Bohu vdaka
Za to se modlím
Peta : Prosím o modlitbu za vyléčení mě milované maminky a její dobře zdravi,aby tu s námi ještě dlouho ve zdraví byla.Dekuji
Za to se modlím
Bohuznáma : Prosím o modlitby za zajtrajšie dobré výsledky od lekára nech som zdravá Bohu vďaka
Za to se modlím
Eva : Prosím o modlitby za moje uzdravenie a Božiu pomoc. PBZ
Za to se modlím
Matka : Moc prosím o modlitbu za sťastny porod vnuka. Dekuji
Za to se modlím
Michaela : Prosím o modlitbu za úspešné zvládnutie štátnic pre mňa, moju sestru Ivanu a ostatných štátnicujúcich, za potrebný pokoj, múdrosť a dobrú pamäť, taktiež za skúšajúcich a správne rozhodnutie pri výbere budúcej práce. Ďakujem veľmi pekne. PBZ.
Za to se modlím
Z. Volovecká : Prosím drahý Ježíši,ať má moje dcera zdravé tělo ať zmizí ta kalcifikace ať má zdravé srdce a cév í systém a plíce a celé tělo i mysl ať všechna uřknutí,kletby co seslali,sesílají a budou sesílat na ni nebo na její děti vždy zničí tvá přesvatá moc,ať veškeré neduhy se odvrátí od ní a jejích dětí a manžela a ať její rodinu provází od teď navždy dlouhý a šťastný a spokojený život Ježíši prosím -ochraňuj už mají v rodině pohodu a radost a šťastný zdravý dlouhý život prosím Ježíši Zuzanka ,Alešek a Anetka a Ondra jako rodina i jejich další generace Ježíši.Komploty a intriky a neštěstí a smůlu od nich drahý ježíši i úklady od zlých lidí odvrať vždy od této rodiny pryč Ježíši ať jim tito lidé nemohou škodit ,protože se už naškodili dost ,my těmto lidem odpouštíme i přes to zlé co je v nich jim přejeme jen dobré ,ať je om zpytují své svědomí a uvědomují si ,že škodili a byli na naši rodinu zlí ať se tak stane a zlo které na naši rodinu sesílali se v dobré obrátí ať nemohou už žádné komplety a intriky jejich nám ubližovat ať si uvědomí svou špatnost ať je to kdokoliv,přesto jim nepřejeme nic zlého.My jsme každý z nás hříšní lidé,nikdo na světě není bez viny-odpusť nám hříšným litujeme svých hříchů ,mně to mrzí odpusť mi Ježíši hřích jak jsem se chovala ke svým rodičům prosím ,lituji toho Ježíši,ať odpočívají mí rodiče v pokoji.Dej mi milí Jeżíši zdravý rozum a dar ať nemusím na žádnou hospitalizací ani operací a nech mě žít prosím bez trápení ještě pár let ať vidím svá vnoučata a ještě si užiju alespoň i pravnoučate to samé mému muži.Vím ,že ty jediný drahý Ježíši vyslyšíš mé prosby dej ať dcera a Alešek a Ondra mají zdravé tělo i ducha ať se jim vždy vyhnou nemoci a neduhy a radost a štěstí jejich rodinu dlouhý život do 90 let každému dopřej Ježíši Vždy provázejí ,vím že Ježíši kdo prosí k tobě tyvždy prosby Drahý Ježíši vyslyší prosím za celou rodinu za Zuzanku Aleška,Anetku, Ondru a nás seniory Zuzanu a
Za to se modlím
Tom : Prosím o modlitbu za duši dnes zemřelého Václava.... Děkuji vám Tom
Za to se modlím
mama : "Prosím o modlitbu za svoje deti a vnúčatá.PHZ
Za to se modlím
Alena : Prosím o modlitby za manžela, aby sa oslobodil od svojej pôvodnej rodiny. Veľmi ho využívajú. Namiesto poďakovania mu nahresia.
Za to se modlím
Veronika : Veľmi prosím o modlitbu pri nesmierne náročnej skúške v utorok, a celkovo v skúškovom období. Veľmi ťažko sa mi bojuje so sebou o disciplínu pri učení. Vďaka!
Za to se modlím
Eva : Prosba o modlitby za nájdenie zamestnania. PBZ. Ďakujem
Za to se modlím
Eva : Prosím o modlitby za vyriešenie ťažkej situácie. Ďakujem
Za to se modlím
Eva : Prosím o modlitby za uzdravenie a božiu pomoc. Prosím nech mi dobre dopadne kontrola u doktora. Ďakujem
Za to se modlím
Alena : Milé spoločenstvo, prosím Vás o modlitbu za úspešnú prezentáciu prednášky, ktorú musím absolvovať, nech Pán zošle svojho ducha svätého, aby ma naplnil ON sám svojim pokojom, ucelenými zoradenými myšlienkami, aby cezo mňa sám duch svätý hovoril. PBZ. Alena
Za to se modlím
Eva : Prosím o modlitby za vyriešenie ťažkej situácie. Prosim za uzdravenie a božiu pomoc. Prosím nech sa mi vráti zrak do pravého oka. Nech sa mi vráti hnedá farba. Ďakujem
Za to se modlím
Eva : Prosím o modlitby za moje uzdravenie a božiu pomoc.Prosim za moje uzdravenie zraku. Prosím nech sa mi vráti zrak do pravého oka. Nech sa mi vráti hnedá farba. Ďakujem
Za to se modlím
: prosba o opravu: »20.5. Bemardin Senensis opravit na Bernardin Senensis Děkuji.
Za to se modlím
Kateřina : Prosím aby můj syn Matyáš byl přijat na Střední školu, kde skládal přijímací zkoušku. Modlím se za něj a prosím modlete se společně se mnou.
Za to se modlím
Ondřej : Milí bratři a sestry, moc vás prosím, abyste se připojili k modlitbě za duchovní i tělesné uzdravení mé nemocné matky, která je ve vážném stavu v nemocnici. Děkuju...
Za to se modlím
Prosebnice : Moc prosím o modlitbu za šťastný porod bez komplikací a za dar zdraví pro všechny. Děkuji.
Za to se modlím
Bohuznáma : Prosím o modlitby za moje uzdravenie pomoc ochranu Matky Božej Bohu vďaka
Za to se modlím
Veronika : Prosím o modlitbu za získání dobrého zaměstnání, za uzdravení těla, ducha a duše pro mě a pro moji maminku, za osvobození od všeho zla a za Boží vedení, ochranu a požehnání!!! Děkujeme.
Za to se modlím
Martina : Prosím o modlitbu za milovaného otecka Pavla, ktorý má dnes narodeniny a bola mu diagnostikovaná vážna nemoc.Nech ho Pán žehná a uzdraví.
Za to se modlím
Ľubica : Moja milí v modlitbách spojení priatelia! Chcem Vás veľmi krásne poprosiť o modlitby za všetkých cestujúcich do zahraničia za prácou - aby sa vždy bezpečne, šťastne a hlavne bez nehôd vždy vrátili živí a zdraví domov. PBZ
Za to se modlím
Silvia : Za Mateja, operáciu zajtra, za uzdravenie. Pocite ie Božieho uzdravenia, pritomnosti
Za to se modlím
Eva Mária : Prosím o modlitbu za Otce Pavla A. (za uzdravení na těle i duši a pozdvižení se z duševní tíže v tomto svém stavu nemoci) a prosím i za osvětlení potíží v naší komunikaci a požehnanou vzájemnou pomoc! Prosím i za jeho příbuzné a dobré vztahy s nimi. Prosím i za sebe o trpělivost s nesením této situace, neb mne to celé velice trápí...
Za to se modlím
Mária : Prosím o modlitby za môjho kocúra Louisa, aby mal úplne zdravú svoju prednú ľavú labku a bol úplne zdravý a šťastný.
Za to se modlím
Mária : Prosím vás o vrúcne modlitby za syna Stana aby sa vymanili z kliatby a všetko zlo nech ho opustí pane môj pomôž mu aby jeho žena našla cestu viery a lásky amen
Za to se modlím
Další

  Vyhledávání





  Turínské plátno
Zveřejněno : 2009-06-14 00:00:00
Přečtení : 8815
Záznam přednášky Libora Gottfrieda v bazilice sv. Václava na Proseku

Pruh plátna, do něhož bylo zabaleno mrtvé tělo Pána Ježíše, je 4,46 metrů dlouhý a 1,10 m široký. Látka je tkaná jako klasový diagonální kepr. Nejzřetelnější jsou otisky krve. R. 1532 bylo poničeno při požáru kostela v Chambery, ve Francii.

Do propálených míst byly všity záplaty. Ty byly odstraněny spolu se zuhelnatělými částmi v r. 2002 a plátno bylo vyrovnáno. Kousky plátna z rohu byly již dříve (v r. 1978) odstřiženy a použity na uhlíkovou zkoušku. Podle ní bylo plátno padělek ze středověku. Uhlíková zkouška však není spolehlivá. Někdy vyjdou nesmyslná čísla.

Podle krve na plátně lze dokázat, že Ježíš byl do plátna zabalen až v hrobě, ne nesen zabalený do plátna už od kříže. Otisky krve nejsou rozmazané.

Na otisku zadní části těla vidíme, že dlouhé vlasy jsou na zádech svázány do ohonu a je tam krev. V pase, kde je tělo prohnuté nahoru, jsou praménky krve, která stékala z rány kopím do srdce. Nohy byly na kříži chodidly na sobě. Spodní chodidlo je plné krve. Jeho část je otisknuta ještě jednou vedle .

Vpředu má Ježíš ruce přeložené přes sebe a jsou tam kapky krve. Nejvíce krve je v oblasti zápěstí, kde byl vtlučen hřeb, aby ruce unesly tíhu těla. Nebyly tedy probodeny dlaně, jak se to ve středověku malovalo, protože již několik století předtím se už netrestalo ukřižováním a lidé to tedy neznali. Probodnutí zápěstí byl také krutější způsob. Vznikla křeč ruky, při níž byl palec u obou dlaní vtočen dopředu. Proto na otisku v plátně vidíme jen čtyři prsty. Plátno u nohou vpředu bylo trochu zkráceno, pravděpodobně bylo porušené od častého líbání a proto jej ustřihli.

Na obličeji je vidět přeražený nos a opuchlé tváře, krev na temeni hlavy od trnů. Na levém rameni a části zad u ramene je krev rozmazána, od nesení kříže. U rány v boku je vidět vytékající krev. Krev je v látce mezi vlákny.

Obraz nosu bez krve je jen ztmavlý povrch vláken, neproniká do hloubky. Vlákna jsou jen dehydrovaná a pod povrchem bílá. Tak je otisknuto celé tělo ( a je jako negativ ).

Pán Ježíš byl bičován nejen na zádech ale i vpředu. Jsou výrazné otisky. Bylo to okolo 80 úderů trojpramennými důtkami s olověnými kuličkami a lze poznat i směr odkud rány dopadly. Římané byli odborníci na křižování, to prováděli několik set let. Věděli přesně kam do zápěstí vbít hřeb. Ukřižovaní lidé se někdy trápili i několik dní.

Nohy jim nenatáhli tak nepřirozeně a bolestivě jako Pánu Ježíši, ale dali jim opěrku pod nohy, takže křižovaní skoro seděli.

Kopí bylo vraženo do srdce z pravé strany. Byl to profesionální přesný zásah.

Podle délek kostí nohy a jejich poměru je patrno, že jde o podobu člověka, ne o malbu . Byla změřena i výška postavy.

Pán Ježíš byl vysoký 174 cm, plus mínus 2 cm. Podle poměru kostí, které se liší u jednotlivých národů, byl semitské nebo arabské rasy. Byl ale vyšší než je průměrná výška lidí v této oblasti. Oči měl hnědé, to víme ze zpráv (z apokryfů).

Z krve na plátně byla zkoumána krevní skupina, je to skupina AB. Na plátně nejsou žádné známky rozkladu, to znamená, že tělo bylo zabalené méně než 3 dny.

Z plátna byl sejmut prach, pomocí lepenky jako izolepy. Zjištěno bylo 49 druhů pylových zrnek. Přes 70 % pylu je z rostlin v Palestině, 13% z rostlin rostoucích výhradně u Mrtvého moře, další z Konstantinopole a další z Francie.

Plátno bylo nejprve v Jeruzalémě, ukrýváno křesťany, pak bylo v Edesse, což je nyní Urfa v Turecku, pak v Konstantinopoli, Aténách , ve Francii a nyní v Itálii v Turíně. Podle legendy edeský král byl nemocen a žádal Ježíše, aby ho uzdravil. Přišel k němu apoštol s Ježíšovou rouškou a král se uzdravil. V r. 554 bylo plátno objeveno a poprvé změřena výška Pána Ježíše, kolem 180 cm. V r. 1205 bylo plátno v Aténách a od té doby jej pravděpodobně vlastní templáři. Po nich je získal rytíř Geoffrey de Charny. Templáři uchovávali plátno v tajnosti. Podle výpovědi jenoho z nich v r. 1287 jej jako nováčka zavedli na skryté místo, kde byl na dlouhém plátně otisk muže. Tomu se klaněl a líbal nohy. Také šňůry, které templáři nosili, byly posvěceny dotykem tohoto plátna. Francouzský král Filip Sličný (vládl od r. 1285 do 1314), který chtěl získat bohatství templářů, usiloval o zrušení jejich řádu. Předtím spustil pogrom na židy, také pro to, aby jim vzal peníze. Templáři byli od r. 1307 zatýkáni, vyslýcháni, mučeni a mnozí upáleni. Poslední byli upáleni r. 1314. Plátno předali příbuznému jednoho z templářů, rytíři z Charny.

Tam, v Lirey, bylo v r. 1353 poprvé veřejně vystaveno a začali stavět pro ně kostel. Biskup výstav v r. 1360 zakázal, myslel, že je tělo namalované a že to je podvod. Papež Klement VII. však zákaz odvolal, a pohrozil místnímu biskupovi, že bude exkomunikován, když uctívání plátna zakáže. Neví se přesně, proč templáři tajili plátno. Může to být proto, že po vyplenění Konstantinopole v r. 1204 papež prohlásil všechny, kdo mají něco z tohoto města, za exkomunikované.

Plátno bylo často ukazováno složené tak, že na vrchní straně byla vidět jen tvář Pána Ježíše, to byl tzv. mandylion. V 16. století vlastnil plátno Savojský rod a přenesl jej do Turína. Od té doby se mu říká Turínské plátno.

Plátno je vystavováno vždy v milostivém roce. Bylo to v r. 2000, příště by to mělo být v r. 2025. Má však být vystaveno i v r. 2010.

Obraz těla je vytvořen jakýmsi zářením, podobném jadernému. Vědci zkoušeli různým zářením na látkách takový obraz vytvořit, ale dosud se jim to nepodařilo. Záření vycházelo z kůže, z vlasů i vousů a bylo jednosměrné. Dosud se nepodařilo vysvětlit. Vlákno pod obrazem je čisté, světlé. Obraz není vytvořen chemicky.

V r. 2002 bylo plátno vyrovnáno. Podle fotografií byl vytvořen plastický otisk, reliéf. Vzniká i socha. Je to podobné jako u snímků povrchu Země z družice. Ty jsou ploché a lze je počítačem převést do plastické podoby.

Poznámka pro křesťany: v přikázáních starého zákona a v některých křesťanských církvích je zakázáno zobrazovat Boha.

Tím však, že Ježíš Kristus sám sebe zobrazil, tento zákaz zrušil. Můžeme ctít i obrazy a svaté.

O turínském plátně bylo již napsáno mnoho knih. Např. Miroslav Žák: Tajemství turínského plátna, 1992, nedávno vyšlo 2., rozšířené vydání, Anton Hajduk: Turínske plátno (slovensky) 1991, Alfréd Fantiš: Záhada turínského plátna, 2000 (2.vydání), Graham Hancoch-Roel Oostra: Velké záhady, mýty a mystéria (zde kapitola Iana Wilsona: Turínské plátno-relikvie nebo padělek?) 1995, a starší, dosud cenná práce: R.W.Hynek: Muž bolesti, II. díl, 1946.

Další údaje z internetu :
V r. 1204 turínské plátno údajně ukradli křižáci z Konstantinopole, Cařihradu, hl. města byzantské říše. Byla to 4. křížová výprava. (Z historie: r. 395 rozdělení římské říše na východořímskou (Byzanc) a západořímskou. Ta v r. 476 zanikla. V r. 636 začátek arabské expanze do byzantské říše, po 8.stol. zastavena, od 9. a 10. stol. útoky Turků, od 1453 je Konstantinopol hlavním městem muslimské Osmanské říše, a jmenuje se Istanbul. Byzantská říše zanikla. V r .1923 vznikla Turecká rep.)
Od r. 1578 je plátno v Turíně. Poprvé bylo fotografováno r. 1898. Od r. 1978 se prováděly různé testy. Radiouhlík v r. 1988 -podle tohoto testu je plátno z r. 1260 až 1390. K testu byly použity okraje plátna ohořelé od požáru v r. 1532. Obrysy těla jsou na první pohled jakoby vypáleny a jsou negativem obrazu. Není použita barva ani pigmenty. Plátno váží 1420 g.

Václav Větvička 2.10.2004: kousek plátna z katedrály v Oviedu, které je možno historicky doložit jako kus textilie z hrobu, která balila Kristovu hlavu ...tam je také krevní skupina AB.
Článek ze 3.4.2008: Turínské plátno bylo fotografováno digitální zrcadlovkou Nikon D3 do počítače. Je na 1649 fotografiích, zabírá celkem 158 GB. Bylo fotografováno celé plátno o rozměrech 437 x 111 cm, z výšky 30 cm nad plátnem.