Ahoj Hana !   « -1 den Dnes je 28.3., svátek má  Bl. Renáta   +1 den »    
  Nejčtenější
Čeští a moravští svatí patroni
Poutní místa
Pomocníci v nouzi
Svaté děti
Růženec
Korunka
První soboty
Úryvky
Seznam papežů
MP3, Videoklipy
Srdce Ježíšovo
Poutníci - fotky
Mravenci
TV Medjugorje, LurdyFatima online
SVATÍ NA KARLOVĚ MOSTĚ
Novéna k svatému Charbelovi
Otevřít Bibli >>

Všechny prosby o modlitbu...                    

   Přidat prosbu   

Mária : Prosím vás o vrúcne modlitby za syna Stana aby mu nás Ježiš Kristus pomohol vymaniť sa od zlé aby v jeho srdci našiel dobro aby ťa zloba a nenávisť z jeho srdca odišla.Moj pane odpusť nám naše hriechy zmiluj sa nad nami amen
Za to se modlím
Monika : Pane prosím o modlitbu za moju dcéru Moniku,za zdravie a dary Ducha Svätého
Za to se modlím
babka : Prosim modlitby za celu nasu rodinu ,za zdravie a Bozie pozehnanie a pokoj v nej .Pane zmiluj sa
Za to se modlím
babka : Prosim modlitby za moju najstarsiu dceru aby ju Pan priviedol k zdravemu rozumu, pokore a laske voci rodicom , nech sa dobre stara o dieta ktore jej Pan pozehnal ,Pane zmiluj sa nad celou nasou rodinou Amen
Za to se modlím
Radim : Prosim za uzdraveni tatinka a kamarada
Za to se modlím
Ludmila : Prosím o modlitbu za zdraví tělesné i duševní pro maminku, sestru a její rodinu. Též prosím o modlitbu za zdar velikonočního ozdravného pobytu v Maďarsku - kéž můžeme slavit nejdůležitější svátky roku s pokojným a čistým srdcem a kéž přinese vzkříšení Páně naději i do našeho života! Děkuji.
Za to se modlím
Hana : Prosím o modlitbu za Martina, kéž prokoukne,dá se na správnou cestu, a pokud Bůh uzná za vhodné, ať se vrátí zpátky k Elišce. Modlím se za Vás za všechny.
Za to se modlím
: prosím o pomoc pri skúške v škole dnes
Za to se modlím
Marcela : Nebeský otče prosímtě osvoboď mého syna od útokú zlého na jeho zdraví a životě , je to tvůj syn, tys mi ho dal, prosím ujmi se ho a zachraň ho Odpusť mi moje hříchy kterými jsem se provinila proti tobě. Amen Chválím tě Bože Oslav se prosím na nás. Amen
Za to se modlím
Marta Valčuhová : Prosím o modlitbu za uzdravenie Anny
Za to se modlím
Bohuznáma : Prosím o modlitby za vyslobodenie sa zo všetkého plynúceho zla ochranu Matky Božej. Pbz
Za to se modlím
Anna : Bože, prosím Ťa, vylieč mi nohu, zbav ma bolesti. Ďakujem
Za to se modlím
j. : Prosím o modlitbu za Renátu, ktorá má veľké bolesti, nemôže chodiť a čoskoro ju čaká operácia chrbtice.
Za to se modlím
Michal : Prosím moc o modlitby za uzdravení z nemoci moc všem děkuji
Za to se modlím
Eva : Prosím o modlitbu za Boží zásah do trápení v práci, za požehnanie v nej, za uzdravenie mojich očí a ženských problémov, a uzdravenie manžela, PBZ
Za to se modlím
: Prosím o modlitbu za obrácení manžela, který se hodně vzdálil od Boha. Chytl se špatné party a rodina ho nezajima
Za to se modlím
Ada : Prosim Vas o modlitby za spravne jasne rozhodnutia a vnimanie vnuknuti. Mam pocit ze som podvadzana, klamana. Som otvorena pravde. Prosim o modlitby. Neskutocne dlho sa modlim za lasku a nic. Ďakujem.
Za to se modlím
Alena : Prosíme Vás za modlitby za oslobodenie Sebastiana od zlých duchov, od depresie, od sociálnej fóbie, od samoposkodzovania, od nechuti žiť ďalej. PBZ Alena
Za to se modlím
Sasanka : Za správné rozhodnutí
Za to se modlím
Sestra : Moc prosim za bratra, ať najde práci. Děkuji.
Za to se modlím
hs : Nebeský otče, přicházím k Tobě jako Tvoje dítě, protože Tě velmi miluji. Potřebuji Tě v oblasti mého fyzického zdraví, emocí, duchovního života a mezilidských vztahů. Mnohé moje problémy byli způsobeny mýma chybami a hříchy, které v pokoře před Tebou vyznávám a prosím Tě za odpuštění. Ale také Tě prosím, aby jsi odpustil mým předkům jejich hříchy a chyby, které zanechali stopy na mém těle, mysli a duchu. Pane, uzdrav mě prosím ze všech těchto těžkostí. S Tvojí pomocí upřímně každému odpouštím, živým i mrtvým členům rodiny, kteří přímo jakýmkoliv způsobem ublížili mě, anebo našim nejbližším, a také odpouštím všem, kterých hříchy vyústili do mého současného utrpení a problémů. Jménem Tvého Syna Ježíše Krista a s mocí Ducha Svatého Tě Otče prosím, vysvoboď mě a naši rodinu od všeho zlého. Osvoboď všechny živé a mrtvé ze svazujících pout. Nebeský Otče, prosím Tě, aby jsi svojí láskou a láskou Tvého syna rozšířil Tvé požehnání na nás na všechny, na živé i mrtvé příbuzné. Uzdrav prosím všechny negativní důsledky, které se přenesli z předcházejících generací a zabraň prosím tomu, aby se přenesli do následujících generací naší rodiny. Všechny mé potřeby, o kterých nevím Ti v této modlitbě předkládám a modlím se ve vzácném jménu Ježíš. Otče náš, prosím ať se Tvá uzdravující síla uvolní a pokračuje tam, kam to dovolíš. Ne má, ale Tvá vůle ať se stane. Amen. Pozdrav Pán Bůh všem co trpí:)
Za to se modlím
Luba : Prosím vás o Vaše modlitby za nášho syna, aby zvládol dnešný monitor.PBZ.
Za to se modlím
Roman : Prosím za dobré a rychlé vyřízení 18-ti letého soudního sporu proti bankovnímu ústavu
Za to se modlím
matka : Prosim pomodlime sa Utorkovu novenu k sv.Marte PBZ
Za to se modlím
: Moc prosím o modlitbu za mír a bezpečí u nás i ve světě. A za ochranu mého tatínka i všech potřebných. Věřím, že Bůh vyslyší naše modlitby. Mockrát děkuji
Za to se modlím
Zuzana : Za Zuzanu a Peťka
Za to se modlím
Nika : Prosím o modlitbu za manželovo zdraví a za záchranu manželství
Za to se modlím
matka : Prosim modlitby za moju dceru a vnuka ,nech su pod Bozou ochranou .Pane zmiluj sa
Za to se modlím
Marie : Prosim o nalezeni zivotniho partnera a dar zalozit rodinu. Dekuji.
Za to se modlím
Marta : Prosim o modlitbu za uzdravenie a za tolerovanie liecby, za silu aby som to zvladla
Za to se modlím
Další

  Vyhledávání





  Turínské plátno
Zveřejněno : 2009-06-14 00:00:00
Přečtení : 8737
Záznam přednášky Libora Gottfrieda v bazilice sv. Václava na Proseku

Pruh plátna, do něhož bylo zabaleno mrtvé tělo Pána Ježíše, je 4,46 metrů dlouhý a 1,10 m široký. Látka je tkaná jako klasový diagonální kepr. Nejzřetelnější jsou otisky krve. R. 1532 bylo poničeno při požáru kostela v Chambery, ve Francii.

Do propálených míst byly všity záplaty. Ty byly odstraněny spolu se zuhelnatělými částmi v r. 2002 a plátno bylo vyrovnáno. Kousky plátna z rohu byly již dříve (v r. 1978) odstřiženy a použity na uhlíkovou zkoušku. Podle ní bylo plátno padělek ze středověku. Uhlíková zkouška však není spolehlivá. Někdy vyjdou nesmyslná čísla.

Podle krve na plátně lze dokázat, že Ježíš byl do plátna zabalen až v hrobě, ne nesen zabalený do plátna už od kříže. Otisky krve nejsou rozmazané.

Na otisku zadní části těla vidíme, že dlouhé vlasy jsou na zádech svázány do ohonu a je tam krev. V pase, kde je tělo prohnuté nahoru, jsou praménky krve, která stékala z rány kopím do srdce. Nohy byly na kříži chodidly na sobě. Spodní chodidlo je plné krve. Jeho část je otisknuta ještě jednou vedle .

Vpředu má Ježíš ruce přeložené přes sebe a jsou tam kapky krve. Nejvíce krve je v oblasti zápěstí, kde byl vtlučen hřeb, aby ruce unesly tíhu těla. Nebyly tedy probodeny dlaně, jak se to ve středověku malovalo, protože již několik století předtím se už netrestalo ukřižováním a lidé to tedy neznali. Probodnutí zápěstí byl také krutější způsob. Vznikla křeč ruky, při níž byl palec u obou dlaní vtočen dopředu. Proto na otisku v plátně vidíme jen čtyři prsty. Plátno u nohou vpředu bylo trochu zkráceno, pravděpodobně bylo porušené od častého líbání a proto jej ustřihli.

Na obličeji je vidět přeražený nos a opuchlé tváře, krev na temeni hlavy od trnů. Na levém rameni a části zad u ramene je krev rozmazána, od nesení kříže. U rány v boku je vidět vytékající krev. Krev je v látce mezi vlákny.

Obraz nosu bez krve je jen ztmavlý povrch vláken, neproniká do hloubky. Vlákna jsou jen dehydrovaná a pod povrchem bílá. Tak je otisknuto celé tělo ( a je jako negativ ).

Pán Ježíš byl bičován nejen na zádech ale i vpředu. Jsou výrazné otisky. Bylo to okolo 80 úderů trojpramennými důtkami s olověnými kuličkami a lze poznat i směr odkud rány dopadly. Římané byli odborníci na křižování, to prováděli několik set let. Věděli přesně kam do zápěstí vbít hřeb. Ukřižovaní lidé se někdy trápili i několik dní.

Nohy jim nenatáhli tak nepřirozeně a bolestivě jako Pánu Ježíši, ale dali jim opěrku pod nohy, takže křižovaní skoro seděli.

Kopí bylo vraženo do srdce z pravé strany. Byl to profesionální přesný zásah.

Podle délek kostí nohy a jejich poměru je patrno, že jde o podobu člověka, ne o malbu . Byla změřena i výška postavy.

Pán Ježíš byl vysoký 174 cm, plus mínus 2 cm. Podle poměru kostí, které se liší u jednotlivých národů, byl semitské nebo arabské rasy. Byl ale vyšší než je průměrná výška lidí v této oblasti. Oči měl hnědé, to víme ze zpráv (z apokryfů).

Z krve na plátně byla zkoumána krevní skupina, je to skupina AB. Na plátně nejsou žádné známky rozkladu, to znamená, že tělo bylo zabalené méně než 3 dny.

Z plátna byl sejmut prach, pomocí lepenky jako izolepy. Zjištěno bylo 49 druhů pylových zrnek. Přes 70 % pylu je z rostlin v Palestině, 13% z rostlin rostoucích výhradně u Mrtvého moře, další z Konstantinopole a další z Francie.

Plátno bylo nejprve v Jeruzalémě, ukrýváno křesťany, pak bylo v Edesse, což je nyní Urfa v Turecku, pak v Konstantinopoli, Aténách , ve Francii a nyní v Itálii v Turíně. Podle legendy edeský král byl nemocen a žádal Ježíše, aby ho uzdravil. Přišel k němu apoštol s Ježíšovou rouškou a král se uzdravil. V r. 554 bylo plátno objeveno a poprvé změřena výška Pána Ježíše, kolem 180 cm. V r. 1205 bylo plátno v Aténách a od té doby jej pravděpodobně vlastní templáři. Po nich je získal rytíř Geoffrey de Charny. Templáři uchovávali plátno v tajnosti. Podle výpovědi jenoho z nich v r. 1287 jej jako nováčka zavedli na skryté místo, kde byl na dlouhém plátně otisk muže. Tomu se klaněl a líbal nohy. Také šňůry, které templáři nosili, byly posvěceny dotykem tohoto plátna. Francouzský král Filip Sličný (vládl od r. 1285 do 1314), který chtěl získat bohatství templářů, usiloval o zrušení jejich řádu. Předtím spustil pogrom na židy, také pro to, aby jim vzal peníze. Templáři byli od r. 1307 zatýkáni, vyslýcháni, mučeni a mnozí upáleni. Poslední byli upáleni r. 1314. Plátno předali příbuznému jednoho z templářů, rytíři z Charny.

Tam, v Lirey, bylo v r. 1353 poprvé veřejně vystaveno a začali stavět pro ně kostel. Biskup výstav v r. 1360 zakázal, myslel, že je tělo namalované a že to je podvod. Papež Klement VII. však zákaz odvolal, a pohrozil místnímu biskupovi, že bude exkomunikován, když uctívání plátna zakáže. Neví se přesně, proč templáři tajili plátno. Může to být proto, že po vyplenění Konstantinopole v r. 1204 papež prohlásil všechny, kdo mají něco z tohoto města, za exkomunikované.

Plátno bylo často ukazováno složené tak, že na vrchní straně byla vidět jen tvář Pána Ježíše, to byl tzv. mandylion. V 16. století vlastnil plátno Savojský rod a přenesl jej do Turína. Od té doby se mu říká Turínské plátno.

Plátno je vystavováno vždy v milostivém roce. Bylo to v r. 2000, příště by to mělo být v r. 2025. Má však být vystaveno i v r. 2010.

Obraz těla je vytvořen jakýmsi zářením, podobném jadernému. Vědci zkoušeli různým zářením na látkách takový obraz vytvořit, ale dosud se jim to nepodařilo. Záření vycházelo z kůže, z vlasů i vousů a bylo jednosměrné. Dosud se nepodařilo vysvětlit. Vlákno pod obrazem je čisté, světlé. Obraz není vytvořen chemicky.

V r. 2002 bylo plátno vyrovnáno. Podle fotografií byl vytvořen plastický otisk, reliéf. Vzniká i socha. Je to podobné jako u snímků povrchu Země z družice. Ty jsou ploché a lze je počítačem převést do plastické podoby.

Poznámka pro křesťany: v přikázáních starého zákona a v některých křesťanských církvích je zakázáno zobrazovat Boha.

Tím však, že Ježíš Kristus sám sebe zobrazil, tento zákaz zrušil. Můžeme ctít i obrazy a svaté.

O turínském plátně bylo již napsáno mnoho knih. Např. Miroslav Žák: Tajemství turínského plátna, 1992, nedávno vyšlo 2., rozšířené vydání, Anton Hajduk: Turínske plátno (slovensky) 1991, Alfréd Fantiš: Záhada turínského plátna, 2000 (2.vydání), Graham Hancoch-Roel Oostra: Velké záhady, mýty a mystéria (zde kapitola Iana Wilsona: Turínské plátno-relikvie nebo padělek?) 1995, a starší, dosud cenná práce: R.W.Hynek: Muž bolesti, II. díl, 1946.

Další údaje z internetu :
V r. 1204 turínské plátno údajně ukradli křižáci z Konstantinopole, Cařihradu, hl. města byzantské říše. Byla to 4. křížová výprava. (Z historie: r. 395 rozdělení římské říše na východořímskou (Byzanc) a západořímskou. Ta v r. 476 zanikla. V r. 636 začátek arabské expanze do byzantské říše, po 8.stol. zastavena, od 9. a 10. stol. útoky Turků, od 1453 je Konstantinopol hlavním městem muslimské Osmanské říše, a jmenuje se Istanbul. Byzantská říše zanikla. V r .1923 vznikla Turecká rep.)
Od r. 1578 je plátno v Turíně. Poprvé bylo fotografováno r. 1898. Od r. 1978 se prováděly různé testy. Radiouhlík v r. 1988 -podle tohoto testu je plátno z r. 1260 až 1390. K testu byly použity okraje plátna ohořelé od požáru v r. 1532. Obrysy těla jsou na první pohled jakoby vypáleny a jsou negativem obrazu. Není použita barva ani pigmenty. Plátno váží 1420 g.

Václav Větvička 2.10.2004: kousek plátna z katedrály v Oviedu, které je možno historicky doložit jako kus textilie z hrobu, která balila Kristovu hlavu ...tam je také krevní skupina AB.
Článek ze 3.4.2008: Turínské plátno bylo fotografováno digitální zrcadlovkou Nikon D3 do počítače. Je na 1649 fotografiích, zabírá celkem 158 GB. Bylo fotografováno celé plátno o rozměrech 437 x 111 cm, z výšky 30 cm nad plátnem.